Egyptian Commission for Rights and Freedoms
Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF) mottok Raftoprisen for sin modige motstand mot fryktregimet i Egypt.
ECRF dokumenterer, rapporterer og skaper bevissthet om de alvorlige krenkelsene av menneskerettigheter i og utenfor Egypt og gir juridisk hjelp til ofre for brudd på menneskerettighetene. Nå, nesten ti år etter den arabiske våren, er det på tide å fokusere på den alarmerende situasjonen for grunnleggende menneskerettigheter i Midtøsten.
ECRF ble grunnlagt av Mohamed Lotfy og Ahmed Abdallah i kjølvannet av statskuppet i 2013. ECRF har på relativt kort tid vokst til et team på over 50 advokater og researchere som sammen med rundt 1000 frivillige arbeider for å gi partipolitisk uavhengig støtte til forsvarere av menneskerettighetene. ECRF bruker de delene av det egyptiske rettssystemet som fremdeles fungerer til å forsvare menneskerettighetene til politiske fanger, straffeforfulgte menneskerettighetsaktivister, demonstranter og ofre for tvungne forsvinninger og tortur, til tross for ekstremt vanskelige arbeidsforhold. I dette fryktregimet utgjør ECRFs strålende arbeid et fyrtårn av håp for menneskerettighetene.
If everyone is silenced this would be the ultimate gain to the current regime and the ultimate victory to Egypt’s state of fear.
Tvungne forsvinninger
ECRF opererer i hele Egypt, med fredelige, juridiske midler. Organisasjonen sørger for omfattende dokumentering, observasjon og granskning av brudd på menneskerettighetene. I dette arbeidet møter ECRFs advokater og researchere ofre, innhenter vitneutsagn og analyserer dokumenter og dommer. ECRF har krisetelefon der slektninger og venner kan melde fra om vilkårlige arrestasjoner, og blir daglig varslet om tvungne forsvinninger gjennom «Stopp tvungne forsvinninger» -kampanjen som i løpet av fem år dokumenterte 2723 tilfeller av tvungne forsvinninger. Gjennom dokumentasjon, kampanjer og rettshjelp har ECRF bidratt til at flere ofre er kommet til rette. De bruker dokumentasjonen i rettslig forsvar, rapporter, strategiplaner, støttearbeid, pressemeldinger og kampanjer i sosiale medier for å øke bevisstheten om menneskerettighetsbruddene.
Egypts fryktregime
Etter en politisk krise i 2013 overtok hæren kontrollen i Egypt, og siden da har general Abdel Fattah el-Sisi vært landets president. Den urovekkende menneskerettighetssituasjonen er blitt ytterligere svekket under hans lederskap og er nå verre enn noen gang.
Regjeringens sikkerhetsstyrker gjør seg ofte skyldige i tvungne forsvinninger og massearrestasjoner der kritiske stemmer blir holdt isolert i måneder, uten mulighet til å kommunisere med omverdenen. Mange tusen politiske opposisjonelle– selv barn – er blitt arrestert i store kampanjer. Ofrene blir ofte holdt innesperret under elendige forhold i overfylte fengsler uten tilgang til forsvarlig medisinsk behandling.
Regimet har dramatisk redusert mulighetsrommet for sivilsamfunn og politisk uenighet gjennom restriksjoner, reiseforbud og angrep mot menneskerettighetsforkjempere. I august 2019 godkjente president el-Sisi en lov som sterkt begrenser handlingsrommet for ikke-statlige organisasjoner. Abdel Fattah el-Sisis regjering dekker seg bak «krigen mot terrorisme» for å skjule maktmisbruket. I april 2017 erklærte regjeringen unntakstilstand, og dermed fikk sikkerhetsstyrkene uinnskrenket makt.
Rettsstatsprinsippene må prioriteres
Ti år etter den arabiske våren er tiden inne for å prioritere forsvaret for grunnleggende menneskerettigheter i Egypt og andre autoritære regimer i Midtøsten. FN og FNs medlemsstater må prioritere rettssikkerheten i regionen. Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å legge press på egyptiske myndigheter for å få slutt på tvungne forsvinninger, massearrestasjoner og tortur, og for å åpne for sivilsamfunnet og politisk uenighet. Egypt må ratifisere og respektere FNs konvensjon mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (CAT), og FNs konvensjon om beskyttelse mot tvungne forsvinninger. Vi oppfordrer Egypt på det sterkeste til å respektere rettsstatsprinsippene og de egyptiske borgernes liv og integritet.