Bulambo Lembelembe Josué
Biskop Bulambo Lembelembe Josué (1960) mottok Raftoprisen for sin målrettede arbeid for krigsofre i Kongo. Arbeidet hans gir håp om fred og forsoning for mennesker som har lidd under den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig.
Det hyppigste målet i denne skjulte krigen er kvinner. I løpet av de siste ti år i Kongo har hundretusenvis av kvinner blitt voldtatt, mange i svært brutale gjengvoldtekter. Pastor Bulambos budskap er enkelt og tydelig:
«Vi kan ikke lenger godta at døtrene, søstrene og konene våre blir voldtatt. Det bør være mulig for kvinner å føle seg trygge. Det er vårt ansvar å gjøre livet trygt.»
Kongo står overfor en alvorlig humanitær krise etter det som har blitt kjent som den første afrikanske verdenskrigen. Krigen i Kongo har en sterk forbindelse til folkemordet i Rwanda. Mange afrikanske land og utallige militsgrupper er involvert. Siden 1998 har over fem millioner mennesker, hovedsakelig sivile, mistet livet i konflikten.
Biskop Bulambo Lembelembe er visepresident i rådet for protestantiske kirker, Eglise du Christ au Congo (ECC), i provinsen Sud-Kivu i Kongo. Hans status som religiøs leder har satt ham i stand til å forkynne demokratiske idealer i et forsøk på å dempe økende spenning mellom etniske grupper i regionen. Bulambo Lembelembe Josué er også visepresident for Héritiers de la Justice, en menneskerettighetsorganisasjon han var med å starte i 1991. Organisasjonen arbeider for å øke bevisstheten om menneskerettigheter og hjelpe ofre for brudd på menneskerettighetene. Bulambo understreker at det ikke bør gis amnesti til gjerningsmenn som har utøvd seksualisert vold.
Siden 2006 har Josués hovedfokus vært på å organisere prosjektet Paix et Réconciliation, som arbeider for å avvæpne, demobilisere og repatriere soldater og sivile som er tilknyttet Hutu-militsen FDLR (Forces Démocratiques de Libération du Rwanda), som deltok i folkemordet og deretter flyktet fra Rwanda. Ved å bruke menighetsnettverket under ECC har prosjektet lyktes i å motivere rundt en firedel av de 10 000 militsmedlemmene som er avvæpnet og repatriert av FNs stabiliseringsstyrke MONUSCO, og har sikret tilbakevendingen for rundt 23 000 sivile flyktninger. Dette svært farlige og vanskelige arbeidet har blitt utført med bare en liten del finansiert av FN.
Josué arbeider fortsatt for fred og forsoning og hjelper fortsatt de mest sårbare krigsofrene i en stat som i stor grad har mislyktes.