Yanar Mohammed
Yanar Mohammad (55) mottok prisen for sitt arbeid for kvinner og minoritetsgrupper i krigsherjede Irak.
Det skjer omfattende overgrep mot kvinner og minoriteter i mange av dagens konflikter verden over, seksualisert vold er ofte del av en krigsstrategi, og Irak er bare et av mange eksempler på at kvinners rettigheter blir ofret for politiske og militære målsettinger. Mohammed arbeider på tre nivå for å sikre rettighetene til sårbare grupper: hun driver opplæring om menneskerettigheter gjennom lokale organisasjoner over hele Irak og formidler informasjon om rettigheter og demokrati gjennom medier hun er redaktør for. Hun driver påvirkningsarbeid or menneskerettigheter både nasjonalt og internasjonalt, bygger nettverk og allianser i kampen mot vold, menneskehandel og seksuelt slaveri. Sammen med OWFI verner hun ofre for overgrep, inkludert de som skjer i regi av militsgrupper.
Mohammed snakker offentlig og uredd for menneskerettigheter og likhet. Hun oppfordrer styresmaktene til å gjøre mer for irakiske kvinner og er ikke redd for å påpeke deres brudd av grunnleggende rettigheter, både lokalt og internasjonalt.
Ved å tildele Yanar Mohammed Raftoprisen 2016, ønsker Raftostiftelsen å sette søkelys på de alvorlige menneskerettighetsovergrepene som finner sted i Irak, på det manglende rettsvernet som spesielt rammer kvinner og sårbare grupper og på betydningen av å gi vern til menneskerettighetsforkjempere.
«Den irakiske regjeringen tar ikke alvorlig forpliktelsen om å beskytte kvinner»
Overgrepene er utført av mange forskjellige aktører. IS er fremhevet, men overgrep skjer også fra styresmakter og grupper som er støttet av det internasjonale samfunnet. Menneskerettigheter og kvinners rettigheter kan ikke settes til side i konflikt, de må tvert i mot styrkes. Her ligger det et stort ansvar på irakiske styresmakter for å sikre grunnleggende rettigheter og legge til rette for organisasjoner som yter hjelp til dem som er rammet.
Vi oppfordrer Norge og det internasjonale samfunnet til å ta opp menneskerettighetsspørsmål og spesielt kvinners rettigheter i samtaler med irakiske styresmakter. Det må også inngå i de vurderingene som blir gjort i valg av grupper som mottar militær støtte og trening, og det må være krav om at de ivaretar og ikke bryter disse rettighetene. Her må Norge ta irakiske kvinneorganisasjoner med på råd. Kvinner må ikke igjen ofres i jakten på kortsiktige militære seire.