Den nordkoreanske kunstneren Song Byeok (55) kommer til Bergen og Raftohuset mandag 23. september. Samtalen vil være en sjelden mulighet til å høre fra noen som har opplevd det totalitære regimet fra innsiden.

Samtale på Raftohuset: Møt propagandamaleren som flyktet fra Nord Korea

I mange år malte Song Byeok propagandamalerier for skrekkregimet i Nord Korea. Mandag 23. september kan du høre hans utrolige livshistorie på Raftohuset.

Gjennom hele 90-tallet tjente Song Byeok den totalitære staten Nord Korea som propagandamaler. Men i 2002 klarte han å flykte.

I et intervju med TV2 i sommer, fortalte Byeok at han, etter flere rystende erfaringer, plutselig forsto hvilke regime han faktisk tjente.

– De rev familien vår i stykker, til den sto helt ødelagt igjen. I det øyeblikket forsto jeg at vi måtte forlate dette landet, koste hva det koste vil, fortalte den tidligere propagandamaleren til TV2.

De rev familien vår i stykker, til den sto helt ødelagt igjen. I det øyeblikket forsto jeg at vi måtte forlate dette landet.

Song Byeok

Kunst som politisk kritikk

Torsdag 19. september ble Raftoprisen 2024 tildelt den cubanske kunstneren og menneskerettighetsaktivisten Luis Manuel Otero Alcántara.

Song Byeok, som i dag bor i Tyskland, lager også politisk kunst.

Etter å ha opplevd de mest ekstreme former for undertrykkelse fra nordkoreanske myndigheter, bruker Song Byeok nå sitt kunstneriske talent til å utøve politisk kritikk, også mot vestlig dobbeltmoral.

Blant annet har han rettet satiriske spark mot Donald Trump og Sør-Koreas tidligere president Moon for å være unnvikende i sin kritikk av forholdene i Nord Korea.

Sjelden mulighet

Samtalen med Song Byeok på Raftohuset mandag 23. september arrangeres i samarbeid med Sør-Koreas ambassade i Norge.

Den gir en sjelden mulighet til å høre førsthåndsberetninger om livet under det nordkoreanske regimet, samtidig som vi utforsker den sterke rollen kunsten spiller i politisk uttrykk og motstand.

Noe av kunsten til Song Byeok vil bli vist frem og samtalen ledes av professor i statsvitenskap ved UiB, Lise Rakner.

UiB-professor og Kina og Korea-ekspert, Esther Song, deltar også.

Samtalen varer fra klokken 15 til rundt 16.30 og er åpent for alle. Velkommen!

Delta på Facebook-arrangementet her.

Kontakt

Kaspar Knudsen

Kommunikasjonsrådgiver
Means of contactContact details
Phone:92 83 32 67
E-mail:kaspar.knudsen@rafto.no
Mer om Kaspar Knudsen