
Raftostiftelsens årsrapport 2024
Kamp mot autoritære krefter: Raftoprisen 2024 fremmer kunst som motstandskamp
Den 10. november var Den Nationale Scene i Bergen fullsatt, med unntak av ett sete, der Raftoprismottaker 2024 Luis Manuel Otero Alcántara skulle ha sittet. Fraværet ble symbolisert av en mørk scene der man bare kunne se diplomet, og som tydeliggjorde at prisen ikke kunne overrekkes personlig fordi Otero Alcántara sitter fengslet. I form av et lydopptak fra fengselet kunne han overbringe et budskap til publikumet som hadde møtt opp for å hedre ham og menneskerettighetsarbeidet hans: «From the heart, with tears in my eyes, truly, on behalf of everyone, thank you very much», sa Otero Alcántara.
Otero Alcántara er en afrokubansk kunster og aktivist. Han kommer fra et fattig og marginalisert nabolag i Havanna, og bruker skulptur- og performancekunst til å protestere mot brudd på ytringsfriheten.
Han er hovedkoordinator for San Isidro-bevegelsen – en sammenslutning av kunstnere, journalister og akademikere som jobber for å fremme ytringsfrihet. Otero Alcántara er flere ganger blitt arrestert for aktivismen sin, og sitter for tiden fengslet utenfor Havanna.
Strengthening alliances: Partnering with and empowering human rights defenders
Det var mange som befant seg i lignende situasjoner som Otero Alcántara i 2024, et år med store tilbakeslag for menneskerettighetene, der internasjonal rett og demokratiske institusjoner sto overfor nye og fundamentale utfordringer over hele verden. Autoritære ledere ble mer selvsikre i sine aktive angrep på sivilsamfunnet, mens antidemokratiske bevegelser vant terreng og ofte brukte posisjonene sine til å angripe minoriteter, undergrave frie medier og begrense domstolenes uavhengighet.
I denne sammenhengen videreførte Raftostiftelsen sin støtte til menneskerettighetsforsvarere i håp om at de skal kunne fortsette arbeidet sitt til tross for økt press. Dette omfattet arbeid for å dokumentere menneskerettighetsbrudd, bygge og støtte nettverk og allianser samt drive påvirkningsarbeid og holdningskampanjer nasjonalt og internasjonalt.
Arbeidet til Defense for Children International Palestine (DCIP), Raftoprismottaker i 2023, var dessverre altfor relevant gjennom året. Under en brutal krig mot barn i Gaza, og stilt overfor eskalerende voldsbruk på Vestbredden, fortsatte DCIP å dokumentere og protestere mot de massive menneskerettighetsbruddene som palestinske barn blir utsatt for. Vi støttet DCIPs arbeid i Palestina, deres internasjonale påvirkningsarbeid for barns rettigheter i konflikter og deres krav om å stille gjerningspersoner til ansvar i internasjonale domstoler og andre instanser.
I et år med mange tilbakeslag for det internasjonale menneskerettighetssamfunnet var det inspirerende å kunne samle Raftoprismottakere fra Egypt, Thailand, Mexico, Libanon, Palestina, Russland, Den demokratiske republikken Kongo, India, USA, Vietnam, Nigeria, Uganda, Bahrain og Vest-Sahara i Genève for å dele erfaringer, bygge samhold og styrke motstandsevne.
Forsvar av kvinners rettigheter i en tid med økende globale konflikter
Gjennom fjoråret videreførte vi støtte til kvinnelige menneskerettighetsforsvarere i Nord-Afrika, Midtøsten, og Sørøst-Asia. I 2024 var det økende konflikt og krig i landene vi konsentrerer oss om. I noen av landene fortsatte eksisterende konflikter og kriger, mens i andre oppstod nye. Kvinnelige menneskerettighetsforsvarere i land som Libanon, Sudan og Palestina har blitt kraftig berørt. Noen har mistet direkte støtte, andre har blitt tvunget på flukt. I Libanon har kontorer blitt truffet, og folk har jobbet under stadige angrep og konstant bombardement. Mange er blitt tvunget til å endre arbeidsmetoder og tydd til mer bistandsorientert støtte.
Menneskerettighetsforsvarere fremmer anstendig arbeid og bærekraftige levebrød
I vår støtte til menneskerettighetsforsvarere som arbeider med næringslivsrelaterte menneskerettighetsbrudd, fortsatte vi å jobbe med regionale samarbeidspartnere i Colombia, Nigeria og India for å møte utfordringer for menneskerettigheter, anstendig arbeid og bærekraftig inntekt i tilknytning til havnæringene. Vi organiserte vår største rundebordskonferanse noensinne i Singapore, om arbeidstakerrettigheter for sjøfolk, og støttet opplæring og deltakelse for menneskerettighetsforsvarere på de regionale FN-forumene om næringsliv og menneskerettigheter i Bangkok og Nairobi.
Undervisning om menneskerettigheter i en urolig verden
Nesten 8000 studenter og lærere i Norge deltok i Raftostiftelsens utdanningsaktiviteter i løpet av året. Vi utviklet også undervisningsmateriellet vårt, støttet skoler i deres arbeid med å håndtere fordommer og ekskludering, lanserte en ungdomsledet veiledning i rasismeundervisning og prøvde ut en innovativ tilnærming der lærere og forskere samarbeidet og samlet erfaringer om undervisning i kontroversielle temaer.
Vi nådde en milepæl da vi sikret den nødvendige finansieringen for å rehabilitere og utvide Raftohuset som et regionalt senter for menneskerettighetsundervisning og fredsarbeid – et ambisiøst prosjekt som vi drar i gang i 2025.
Jeg vil som alltid uttrykke min dypfølte takknemlighet overfor alle våre støttespillere, frivillige og bidragsytere som gjør dette arbeidet mulig, og til alle samarbeidspartnerne og menneskerettighetsforsvarerne som vi er så privilegerte å få jobbe med.
Siden truslene mot demokratiet, menneskerettighetene og folkeretten bare har økt siden begynnelsen av 2025, er det desto viktigere at enkeltpersoner og organisasjoner står opp for menneskerettighetene. Denne oppgaven vil dessverre bli mer krevende i tiden som kommer.
Jostein Hole Kobbeltvedt
Daglig leder i Raftostiftelsen
Les årsrapporten for 2024
Kontakt
Ronja Bell Breisnes
KommunikasjonsrådgiverMeans of contact | Contact details |
---|---|
Phone: | +47 91519253 |
E-post: | ronja.breisnes@rafto.no |