Luis Manuel Otero Alcántara. Foto: María Matienzo

Raftoprisen 2024 til kunstaktivist Luis Manuel Otero Alcántara

Raftoprisen 2024 går til den fengslede cubanske kunstaktivisten Luis Manuel Otero Alcántara. Han får prisen for sin fryktløse motstand mot et autoritært styre gjennom kunsten.

Luis Manuel Otero Alcántara (36) er en afro-cubansk selvlært kunstner. Han kommer fra et fattig, marginalisert nabolag i Havanna og bruker skulptur- og performancekunst til å protestere mot brudd på ytringsfriheten. Han har blitt arrestert mange ganger for sin aktivisme og sitter for tiden fengslet.

Høy pris å betale
Cuba har lenge vært et av landene i verden der ytringsfriheten har dårligst kår. I et allerede begrenset politisk og samfunnsmessig rom reagerte myndighetene med jernhånd på de utbredte protestene som fant sted i Havanna i 2021. Hundrevis av aktivister ble arrestert, blant dem Otero Alcántara. Human Rights Watch har dokumentert at det foregår tortur og mishandling av innsatte.

Otero Alcántara er koordinator for San Isidro-bevegelsen – en konstellasjon av kunstnere, journalister og akademikere som fremmer ytringsfrihet. Bevegelsen ble etablert i 2018 som en reaksjon på dekret nr. 349, som pålegger kunstnere å søke om tillatelse til å vise utstillinger og forestillinger både offentlig og privat. Dekretet er et av de juridiske virkemidlene som brukes for å kneble kunstnere, musikere og utøvere som stiller seg kritiske til politikken den cubanske regjeringen fører.

Otero Alcántaras kunstaktivisme medført store personlige kostnader. Siden 2016 har han vært i avhør, blitt utsatt for politisk forfølgelse og satt i arrest, og kunsten hans har blitt beslaglagt og ødelagt av statlige sikkerhetsvakter.

Luis Manuel Otero Alcántara lager skulpturer, tegninger og performativ kunst. Han soner for tiden en femårig dom i høysikkerhetsfengselet Guanajay utenfor Havanna.

Å uttrykke seg gjennom kunst: En grunnleggende menneskerettighet

Til tross for dette har han fortsatt sin kunstaktivisme gjennom performancestykker for å øke folks bevissthet om Cubas undertrykkelse av uavhengige kunstnere og aktivister. Den 11. juli 2021 ble Otero Alcántara anholdt etter å ha lagt ut en video på nettet om at han planla å delta i protestene. I 2022 ble han dømt til fengsel for «forakt, offentlig uorden og fornærmelser mot nasjonale symboler». Han soner for tiden en femårig dom i høysikkerhetsfengselet Guanajay utenfor Havanna.

Raftoprisen 2024 vil synliggjøre betydningen av Luis Manuel Otero Alcántaras arbeid og den grunnleggende retten til å uttrykke seg gjennom kunst. Vi oppfordrer den cubanske regjeringen til å stanse forfølgelsen av kunstnere og menneskerettighetsforkjempere. Vi ber dem også om å slippe fri Otero Alcántara og alle politiske fanger på Cuba.

Talspersoner:

Priskomitéleder Ingrid Hoem Sjursen. Tlf: 922 21 947 / E-post: ingrid.hoemsjursen@rafto.no

Daglig leder i Raftostiftelsen, Jostein Hole Kobbeltvedt. Telefon: +47 920 66 025 / E-post: jostein.hole.kobbeltvedt@rafto.no

Ved spørsmål om andre aktuelle intervjuobjekter: Kontakt Raftostiftelsens presseansvarlig, Kaspar Knudsen. Telefon: 928 33 267 / E-post: kaspar.knudsen@rafto.no

Kontakt

Kaspar Knudsen

Kommunikasjonsrådgiver
Means of contactContact details
Phone:92 83 32 67
E-mail:kaspar.knudsen@rafto.no
Mer om Kaspar Knudsen