Menneskerettighets-stien
Å gå trygt hjem. Å ha rett til å velge bort trosretning. Å kunne gå her uten frykt for å bli kidnappet. Små tankevekkende tekstplakater er denne uken plassert rundt omkring i Bergen sentrum. Anledningen er Raftoprisen som deles ut på søndag.
"Det nye byrådet i Bergen vil la menneskerettighetene ligge til grunn for hele kommunens virksomhet. Derfor trenger vi som innbyggere å bli minnet på hvor viktige menneskerettighetene er og hva de betyr for oss.
Bergen 29.10.2019
Stien strekker seg fra ankomsthallen på Jernbanestasjonen, langs Bybanen til Byparken, over Torgallmenningen og opp til Den Nationale Scene - der Rouba Mhaissen mottar Raftoprisen den 2. november. Den syrisk/libanesiske økonomen og aktivisten får prisen for sitt arbeid for å kjempe for menneskerettighetene til syrere på flukt fra borgerkrig.
-Vi håper at de små tankevekkerne i gaten skal få folk til å stoppe opp og reflektere litt på vei til skole, jobb eller shopping. Første punktet er Jernbanestasjonen, og det er ikke tilfeldig. Vi som bor i Norge tar ofte for gitt å kunne reise dit vi vil, når vi vil. For rundt 70 millioner mennesker i verden er det å forlate hjemstedet sitt – og returnere når du selv vil, helt utenkelig, sier daglig leder i Raftostiftelsen Jostein Hole Kobbeltvedt.
Libanon med 4,5 millioner innbyggere, er vertskap for 1,5 millioner syrere fordrevet av borgerkrigen som startet i 2011. Nå blir stadig flere syrere tvunget til å returnere. Ved ankomst til Syria utsettes mange for vilkårlige arrestasjoner, avhør og tortur. Et liv som flyktning eller et eller liv med forfølgelse og usikkerhet i hjemlandet er det umulige valget millioner av mennesker står i verden over om å bli eller å reise tilbake.
-I fjor vedtok kommunen at Bergen skal bli Norges første menneskerettighetsby, og det nye byrådet vil la menneskerettighetene ligge til grunn for hele kommunens virksomhet. Derfor trenger vi som innbyggere å bli minnet på hvor viktige menneskerettighetene er og hva de betyr for oss. Ikke minst, at de gjelder alle – enten du er en bergenser på vei til jobb, i en båt over Middelhavet, eller i en flyktningleir i Libanon, avslutter Kobbeltvedt.
Raftostiftelsen håper så mange som mulig vil dra til Bergen sentrum for å oppleve stien. Og kanskje vil noen påstander provosere? Del gjerne bilder og dine tanker med oss ved å bruke emneknaggen #mrbyenbergen
Raftostiftelsen vil rette en stor takk til aktører i Bergen som velvillig har gitt oss tillatelse til å plassere skilter og bakkefolier langs traseen: Bergen Kommune, Bergen Brunsj, Akademiet Bergen FPG, Fana Sparebank, Bergen Bysykkel, Sundt, Gulating, BaneNOR, Hordaland Teater, Den Nationale Scene, Ole Bull Scene, M&M restaurant, med flere.