Khaled Quzmar er dypt engasjert i arbeidet for rettighetene til barn i de okkuperte palestinske områdene.

Et år med ødeleggende krig: - Katastrofale konsekvenser for palestinske barn

Khaled Quzmar har ledet organisasjon sin gjennom sitt mørkeste år.

Den 21. september i fjor ble Defense for Children International - Palestina (DCIP) tildelt Raftoprisen.

Bare to uker etter kunngjøringen, den 7. oktober 2023, utførte Hamas sitt ødeleggende angrep på israelske sivile. I over et år har Israel svart med intens bombardering av Gaza.

Den mørkeste året

Krigen mot Gaza har blant annet fått oppmerksomhet fra FNs menneskerettighetsråd, som har funnet rimelig grunn til å tro at Israels handlinger kan utgjøre folkemord.

Khaled Quzmar, generalsekretær i Defense for Children International - Palestine, uttrykker dyp bekymring over den pågående krigen.

– I løpet av det siste året har 41 689 palestinere blitt drept i Gaza, inkludert anslagsvis 16 456 barn. I tillegg er mer enn 3 000 barn fortsatt savnet under ruinene, sier Quzmar.

Den dramatisk eskalerte volden har hatt en dyp innvirkning på DCIPs arbeid og satt DCIPs ansatte i alvorlig fare.

– Bevegelse over Vestbredden har blitt stadig farligere på grunn av israelske militæroperasjoner, angrep fra bosettere, militære sjekkpunkter og veisperringer. Våre feltforskere står overfor daglige trusler mens de dokumenterer brudd på menneskerettighetene, og tilgangen til berørte områder har blitt uforutsigbar, sier Quzmar.

– Juridiske tjenester for arresterte barn har også blitt alvorlig hindret, ettersom restriksjoner på advokatbesøk i israelske fengsler kompromitterer rettighetene til barn i militære domstoler og begrenser deres tilgang til effektiv juridisk representasjon, fortsetter han.

Til tross for disse utfordringene har DCIP intensivert sitt arbeid både i Gaza og på Vestbredden.

– I Gaza har vi økt antallet feltforskere for å dokumentere menneskerettighetsbrudd mot barn og avsatt midler til psykososial støtte i partnerskap med Gaza Community Mental Health Program. I tillegg har DCIP produsert korte videoer som belyser lidelsene til barn i Gaza og tar opp presserende spørsmål som bolig, helse og barneinternering på Vestbredden siden 7. oktober, forklarer Quzmar.

Khaled Quzmar er menneskerettighetsadvokat og generalsekretær i Defense for Children International - Palestine.

Store hjelpe-behov

I Vestbredden har DCIP gitt nød-psykososial støtte til over 80 barn fra Gaza som har vært strandet der for medisinsk behandling.

– Disse barna, som bor i midlertidige boliger eller herberger, står overfor mangel på essensielle tjenester og konstant frykt for familiene sine som fortsatt er i Gaza. DCIP har tilbudt dem psykososial støtte, debriefingsøkter og grunnleggende nødvendigheter. I tillegg har vi omfordelt ressurser for å støtte flere sårbare barn på Vestbredden, sier Quzmar.

– Hva er de mest presserende behovene, og hvilke behov er fortsatt ikke dekket?

– De mest presserende behovene inkluderer forbedret psykososial støtte for barn som er traumatisert av volden, tilgang til juridiske tjenester for arresterte mindreårige, og grunnleggende nødvendigheter som mat, klær og husly for fordrede og strandede barn. Til tross for våre anstrengelser overstiger de nye behovene vår kapasitet, derfor samarbeider vi nært med nasjonale nødkomiteer for å dekke disse gapene.

Håp for fremtiden

– Den pågående krigen i Gaza har ført til katastrofale konsekvenser for palestinske barn. Den nådeløse målrettingen av disse barna gjennom vold, fordrivelse og internering har frarøvet dem sikkerhet, rettigheter og fremtid. Krigen mot Gaza er, faktisk, en krig mot barna, uttaler han.

Til tross for alle utfordringer forblir DCIP forpliktet til å arbeide for palestinske barns rettigheter og til å overvåke og dokumentere brudd på rettighetene deres, slik at historiene deres blir hørt og ansvarlighet blir fulgt opp.

– Vi håper å se en slutt på grusomhetene som uforholdsmessig rammer palestinske barn. Vi håper å få slutt på forbrytelser mot menneskeheten og barn over hele verden. Forbryterne vil bli holdt ansvarlige for sine forbrytelser. Vi ser for oss en tid når hvert barn kan gå på skole uten frykt for vold eller forstyrrelser. Vi ønsker også fortsatt støtte fra det internasjonale samfunnet for å forsterke våre anstrengelser og sikre at palestinske barns lidelser forblir en prioritet i menneskerettighetsdiskusjoner, avslutter Quzmar.