Få nye verktøy innen demokrati og medborgerskap, og videreformidle det til de andre på ungdomsskolen deres gjennom elevstyrte aktiviteter i etterkant.
Hver ungdomsskole reiser til Utøya med tre elever og en lærer. Tilbudet er gratis og arrangørene dekker reise og opphold.
Hva er demokrativerksted på Utøya?
Utøya har en lang tradisjon som et samlingssted for engasjert ungdom. Etter angrepet 22. juli 2011 har Utøya blitt et viktig symbol på at demokratiet må ivaretas og forsvares hver dag.
Se ledige datoer og meld på din ungdomsskole her
Gjennom praktiske øvelser, diskusjon, dialog og perspektivtakingsøvelser er målet å styrke ungdomsskoleelevenes demokratiske ferdigheter og kompetanse. Etter kurset skal elevene gjennomføre aktiviteter for medelever på sine skoler. Hver ungdomsskole sender tre elever fra 9. eller 10. trinn sammen med en lærer. Lærerne får et eget tilbud parallelt med elevene. Alle bor på Utøya. Elevene bor på flersengsrom i Skolestua. Lærerne bor i egne hytter like ved. Det er plass til åtte skoler per uke.
Tilbudet er for alle skoler i Norge.
Mer informasjon om opplegget finner du her.
Prosjektet er et samarbeid mellom det Europeiske Wergelandsenteret, Raftostiftelsen, Utøya AS og 22.juli-senteret.
Se film om demokrativerksted på Utøya:
Vil du bidra?
Raftostiftelsen samarbeider med Støttegruppen 22. juli og 22. juli-senteret om vår undervisning knyttet til 22. juli. Vi legger til rette for vitnesamtaler lokalt i Vestland. Er du selv overlevende, berørt, pårørende eller etterlatt etter 22. juli og ønsker å høre mer om prosjektet, kan du ta kontakt med oss.